- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Colegiul Medicilor din România solicită retragerea proiectelor CNAS puse în dezbatere publică
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Colegiul Medicilor din România (CMR) a intervenit luni, solicitând retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind valoarea punctelor pentru serviciile în asistența medicală ambulatorie de specialitate. Această mișcare vine în contextul publicării de către CNAS, săptămâna trecută, a valorilor punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate.
Proiectele CNAS propun următoarele valori: 7,7 lei pentru punctul per capita, 6,2 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, și 3,3 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate. Aceste valori sunt considerate insuficiente și problematice de către CMR.
CMR și-a exprimat “profunda îngrijorare cu privire la situația în care se află întregul sistem medical românesc”, în special în pragul negocierilor propuse de CNAS pentru data de 18 ianuarie 2024. Reprezentanții CMR subliniază necesitatea consolidării rolului medicinei primare în sistemul de sănătate, care ar contribui la scăderea internărilor evitabile și a risipei de resurse financiare, crescând totodată satisfacția pacientului.
Pentru a adresa aceste probleme, CMR propune deschiderea unui canal de comunicare și colaborare interinstituțională între diverse entități guvernamentale și profesionale, inclusiv Cancelaria primului ministru, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății, CNAS și CMR. Scopul acestui dialog este de a identifica soluții rapide și sustenabile la nivel de sistem medical, de a echilibra urgent gestionarea resurselor financiare alocate sistemului de sănătate, și de a promova un calendar transparent pentru menținerea și alocarea fondurilor destinate sistemului de sănătate, cel puțin la nivelul valorilor negociate și intrate în vigoare de la 1 iulie 2023.
Mai mult, CMR solicită prezentarea unui calendar detaliat de activități și identificarea instituțiilor responsabile pentru facilitarea tranziției de la situația actuală la obiectivele asumate de Guvernul României la nivel internațional, referitoare la furnizarea și finanțarea serviciilor de sănătate.